Zijn asbesttegels flexibel?

Zachter en flexibeler dan thermoplastische vloertegels, vinylvloertegels zijn gemakkelijk te verwarren met moderne niet-asbestvloertegels. De enige manier om zeker te zijn van het asbestgehalte van vloertegels, is door ze te laten bemonsteren en analyseren door een UKAS geaccrediteerd asbestlaboratorium. Asbestvinyltegels worden beschouwd als GEBONDEN materialen. Dat wil zeggen, de asbestvezels zijn gebonden in een matrixmateriaal dat vinyl is.

De asbestvezels zijn niet homogeen in de vinyltegelmatrix, maar er kunnen op sommige plaatsen klonten asbestvezels zijn en geen op andere in elke tegel. De asbestvezel werd toegevoegd om de levensduur van de vinyltegel te verlengen, het werkt als slijtmiddel, het heeft ook isolerende eigenschappen en kan afhankelijk van het asbesttype bestand zijn tegen zuur. Asbest in vinylproducten wordt gevaarlijk wanneer microscopische vezels van het mineraal vrijkomen en in de lucht komen. Als het materiaal in goede staat verkeert, vormt het normaal gesproken geen bedreiging omdat het asbest is ingesloten in vinyl, waardoor de vezels niet kunnen ontsnappen.

Tegel- en behangproducten in goede staat worden als niet-brokkelig beschouwd, wat betekent dat de producten niet gemakkelijk worden gebroken door lichte druk. Asbestplafondtegels zijn meestal licht van kleur. Het oppervlak van de tegel heeft vaak een milde textuur, zoals gaatjes op het oppervlak. Sluit het werkgebied af, pak jezelf beschermend aan en verwijder de asbesttegels terwijl je ze zo intact mogelijk houdt.

Dit kan moeilijk zijn met oudere asbesttegels, die stijf, broos en broos zijn, niet flexibel. De lange, naaldachtige vorm zorgt ervoor dat de asbestvezels veel dieper in de longen kunnen reizen. Het nemen van een monster houdt meestal weinig meer in dan het veilig uitsnijden van een vierkant van 2,5 cm van de vinyltegel in kwestie en het verzegelen van een zak voor verzending. Tegenwoordig is het gebruik van asbest in nieuwe vinylmaterialen grotendeels afgeschaft in de Verenigde Staten, maar veel huizen, bedrijven en openbare gebouwen gebouwd vóór 1980 bevatten nog steeds oude asbestvinylvloeren en behang.

Nieuw vinyl, laminaatvloeren, hardhout, ontworpen zwevende vloeren en vloerbedekking kunnen allemaal met succes over asbesttegels worden geïnstalleerd. Asbest is een giftig mineraal dat vroeger op grote schaal werd gebruikt als component in bouwmaterialen. Fabrikanten maakten dit type vloer vaak met een brokkelige asbestrug, wat betekent dat minerale vezels gemakkelijk in de lucht terechtkomen als de vloerbedekking wordt verstoord of beschadigd. De labelinformatie van vinyl-asbest vloertegels, gecombineerd met een eenvoudige vergelijking van tegels in het pakket met tegels die in het gebouw zijn geïnstalleerd, kan een goede bevestiging zijn van asbestbevattende materialen.

Het snijden, schuren of storen van vinyltegels of behang maakt ze echter brokkelig en geeft asbest vrij. Een erkende professional moet ook omgaan met het verminderen van asbestvinylbehang en vloertegels, omdat deze producten brokkelig worden met de leeftijd en sloop. Vloeren van asbestvinylplaten vormen een aanzienlijk groter risico op blootstelling aan asbest dan vloertegels of behang. In sommige gevallen wilt u misschien uw asbesttegels verwijderen voordat u een ander type vloer installeert.

Omdat asbesttegels zeer duurzaam zijn, werden ze geïnstalleerd in gebieden met veel verkeer, zoals keukens, gangen en modderkamers. Amosietasbest behoort tot een andere minerale groep (amfibool) dan die van het Chrysotiel asbest (Serpentine). Thermoplastische vloertegels bevatten een relatief hoog asbestgehalte in vergelijking met andere soorten asbestvloertegels.

Leave a Comment

Required fields are marked *